Tiež Vám vŕta hlavou ktorá káva má nízky obsah FODMAP a ktorá nie?
INSTANTNÁ KÁVA
Možno vás prekvapilo, že aplikácia MU nespomína sypanú kávu (pražené, mleté kávové zrná), známu aj ako prírodná káva. Na druhej strane instantná káva bola testovaná v rôznych variantoch.
Z toho, čo som čítala, Austrálčania pijú vo svojich domovoch hlavne instantnú kávu (viac ako 75% maloobchodného predaja). Toto je fenomén charakteristický pre krajiny, kde tradícia pitia kávy nie je príliš dlhá.
Instantná káva sa vyrába pomerne komplikovaným procesom, ktorý zahŕňa okrem iného čistenie, filtrovanie a sušenie. Zjednodušene povedané, dá sa povedať, že ide o prírodnú kávu, ale uvarenú a odparenú.
Keďže ide o pomerne silne spracovaný produkt, výrobcovia používajú na jeho výrobu aj kávové zrnká nižšej kvality. Instantná káva má aj svoje výhody. Instantná káva zvyčajne obsahuje menej kofeínu ako uvarená káva.
A tak ktorá instantná káva má nízky obsah FODMAP a ktorá nie?
- čierna káva a čierna káva bez kofeínu – povolené
- Káva a káva bez kofeínu so 100 ml čistého kravského mlieka alebo sójového mlieka – nie je povolené
- káva a káva bez kofeínu so 100 ml povolených náhrad mlieka (povolené rastlinné mlieko, napr. sójové mlieko zo sójových bielkovín alebo bezlaktózové mlieko) – povolené
- čierna káva - s kravským mliekom ako latté a cappuccino + keď si dáte pred nápojom tabletky Laktazanu - povolené
ESPRESSO
Espresso je káva pripravená špeciálnym spôsobom: malé množstvo horúcej vody prechádza veľmi jemne mletými a šľahanými kávovými zrnami pod tlakom.
Espresso sa zvyčajne vyrába zo zmesi rôznych druhov kávy a podáva sa v malej vyhrievanej šálke.
Je espresso s nízkym obsahom FODMAP?
Rovnako ako v prípade instantnej kávy je povolené espresso bez prísad a s prídavkom prijateľných náhrad bežného mlieka.
Nie je dovolené pripravovať espresso s bežným kravským mliekom a sójovým mliekom.
Testovali sa porcie jednoduchého (30 ml) a dvojitého espressa (60 ml) s prídavkom 190 ml a 220 ml mlieka alebo jeho náhrady.
Je káva škodlivá pre črevá?
Už vieme, že káva má nízky obsah FODMAP. Podľa odporúčaní diéty s nízkym obsahom FODMAP je najlepšie obmedziť príjem kávy na 1 šálku kávy denne.
Som toho najlepším dôkazom. Dve kávy ma nezabijú, ale čím viac kávy vypijem, tým horšie sa cítim v črevesách. Z tohto dôvodu pijem viac ako 1 šálku kávy 1-2 krát týždenne a takmer vždy pociťujem nejaké negatívne účinky. Veľmi trpím, pretože milujem kávu a mohla by som ju piť stále. ;]
Ak má káva vo všeobecnosti nízky obsah FODMAP, prečo by sme ju mali obmedzovať?
Dôvodov je niekoľko. Jedným z nich je kofeín. Aj čaje obsahujú kofeín a treba si na to dávať pozor.
Koľko kofeínu je v káve?
Kofeín je prírodná látka, ktorá sa nachádza v mnohých druhoch rastlín. Načo to je? Škodcov. Je to prírodný pesticíd, ktorý si rastliny vyrábajú samy, aby sa zbavili nepozvaných, nenásytných hostí. Kofeín má paralyzujúci a dokonca smrteľný účinok na škodcov.
Má stimulačný účinok na človeka, ale v dostatočne veľkej dávke môže byť pre nás aj smrteľný.
Najobľúbenejšími zdrojmi kofeínu sú káva, čaj, kakao, yerba maté a guarana.
Odpoveď na otázku, koľko kofeínu je v káve, je komplikovaná, rovnako ako v prípade čajov:
- Typ kávy
- stupeň praženia kávy
- Spôsob prípravy
- veľkosť porcie.
Ako kofeín a káva ovplyvňujú naše črevá?
Laxatívny účinok
Káva urýchľuje peristaltiku čriev.
Mnoho ľudí využíva túto vlastnosť kávy na to, aby prinútili svoje črevá pôsobiť v kombinácii s rannou cigaretou. Zaujímavosťou je, že takýto účinok má aj káva bez kofeínu[*], ktorá obsahuje aj stopové množstvá kofeínu.
Prečo sa to deje? Pravdepodobne preto, že kávaje silným stimulátorom vylučovania žalúdočnej kyseliny. Vyššie ako normálne množstvo žalúdočnej kyseliny vedie k tomu, že sa žalúdok rýchlejšie zbavuje takéhoto nadpriemerného "okysleného" obsahu žalúdka. To urýchľuje prechod obsahu žalúdka do tenkého čreva a ďalej do hrubého čreva, čím sa skracuje obdobie od jedla po návštevu toalety. Rýchlejší črevný tranzit podporuje hnačku a riedku stolicu, pretože telo nemá čas absorbovať vodu obsiahnutú v strávenej potrave.
Káva môže obsahovať nejakú zložku, ktorá je priamo zodpovedná za urýchlenie peristaltiky čriev (stimuláciou produkcie hormónu gastrínu, ktorý zvyšuje črevnú motilitu), ale vedci ju doteraz nedokázali identifikovať. Nie je to kofeín...
Vykonaný výskum bol pozorovaný, nie laboratórny. Preto je ťažké jednoznačne posúdiť pozorovaný vzťah medzi pitím kávy a opísanými príznakmi z tráviaceho systému. Nemožno vylúčiť ani psychologický vplyv – očakávaním určitých reakcií tela ich môžeme nevedomky vyvolať.
Našťastie iba 30-40% populácie pociťuje laxatívny účinok. Niektoré štúdie tiež naznačujú, že môže časom zmiznúť, keď pravidelne pijeme kávu.
Podráždenie
Ďalším dôsledkom takéhoto zrýchleného procesu trávenia je, že nadmerne "kyslý" obsah žalúdka dráždi črevnú sliznicu.
Stimulačný účinok
Kofeín zvyšuje hladinu adrenalínu, takzvaného hormónu strachu, bojuj a uteč, a kortizolu – takzvaného stresového hormónu. Tieto hormóny produkované v situácii nebezpečenstva – zvyšujú krvný tlak a srdcovú frekvenciu, aby pripravili telo na náhlu akciu. V takýchto prípadoch je tráviaci systém odsunutý na vedľajšiu koľaj – najprv musíte prežiť, potom môžete myslieť na trávenie. Tráviaci systém je menej zásobovaný krvou a tráviace procesy sa spomaľujú. Dôsledkom je nepresné trávenie a s ním spojené nepríjemné príznaky.
Kofeín negatívne ovplyvňuje účinky kyseliny y-aminomaslovej. Pod týmto trochu vtipným názvom sa skrýva neurotransmiter, ktorý poskytuje pokoj v našom žalúdku a črevách. Kofeín narúša tento účinok [*].
Zdroj rozpustnej vlákniny
Káva obsahuje vlákninu. Kávové zrná obsahujú nestráviteľné polysacharidy. Pri testovaní kávy pripravenej najpopulárnejšími metódami (espresso, instantná a filtrovaná) sa ukázalo, že uvarená káva obsahuje rozpustnú vlákninu v množstve 0,47-0,75 g/100 ml tekutiny)[*]. Množstvo vlákniny závisí od mnohých faktorov, m.in. druh varenej kávy. [*] Nie je to nejaké šialene vysoké množstvo vlákniny. Jedna káva v šálke bude mať až 1,5 g. Ovsené vločky majú 2,70 g rozpustnej vlákniny na 100 g sušiny. Ak na raňajky zjete 50 g obilnín, množstvo rozpustnej vlákniny v obilninách bude podobné ako pri 1 šálke kávy.
Toto je pomerne nový objav. Väčšina zdrojov uvádza, že káva neobsahuje vôbec žiadnu vlákninu.
Piť alebo nepiť? To je otázka...
Ako skutočný milovník kávy si neviem predstaviť svoje ráno bez veľkej šálky čiernej kávy.
V živote sa však snažím riadiť pravidlom zlatej strednej cesty a to isté radím aj vám, a to nielen vo vzťahu ku káve. Jedna šálka kvalitnej kávy denne by nemala spôsobovať žiadne problémy.
Veľa závisí aj od vašej tolerancie ku káve a reakcie vášho tela na "malú čiernu kávu". Mali by ste si sami skontrolovať a zistiť, aké množstvo kávy vám nie je škodlivé, aj keď takéto experimenty odporúčam odložiť až do tretej fázy diéty.
Pijete kávu? Uprednostňujete rozpustné alebo sypké? ;] Ako to funguje u vás? Spôsobuje vám to problémy? Koľko šálok denne vypijete?
Zdroj: https://www.fodmap.pl/
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára