streda 8. októbra 2025

Zemiakové kolieska

Veľmi chutné hryzkáčiky z domácich zemiačkov v šupke varených s troškou špaldovej múky. Vhodné aj pre pankreatikov.


Suroviny:

400 g v šupke varených zemiakov (nejlepšie sú vždy domáce)

150 g polohrubej (alebo kľudne aj hladkej) špaldovej múky

1/2-3/4 ČL morskej soli

2 PL olivového oleja


Zemiaky dobre poumývame kefkou, poukladáme do hrnca a dáme variť. Ja ich varím 25 minút do mäkka. Dáme ich sčasti vychladnúť, tak aby boli ešte teplé.


Tip: Ak sme už hladní, pomôžeme si tým, že zemiaky na chvíľu vložíme do studenej vody. Stačí na 5-10 minút ;-)


Ošúpeme ich, najemno nastrúhame a pridáme všetky suroviny. Vypracujeme hladké cesto.


Na pomúčenej podložke cestíčko vyvaľkáme na hrúbku cca 0,4-0,5cm a vykrajujeme kolieska. Veľkosť si môžme vybrať podľa želania alebo nálady.


Medzitým si zapneme rúru na 220°.


Kolieska poukladáme na papier (na pečenie) a dáme piecť do vyhriatej rúry do zlatohneda. Občas sa stane že počas pečenia niektoré kolieska trochu nafúknu a vrch stmavne. Sú tam takéto škvrnky, ale na chuti to nič nemení.

Pečenie: na 220°C cca 20 minút.


A dozrieme na to, aby sa nám príliš odspodu nepripiekli, inak budú suchšie, ale kto má rád chrumkavejšie... bude mať hryzkáčiky chrum-chrum :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zraz historických vozidiel 2019

Ja osobne som bola na tejto akcii a to som len ne chvíľu odbehla z kuchyne s foťákom pozrieť sa čo tam budú za autíčka... :) Dovarila som ob...