nedeľa 19. októbra 2025

Pozor, nekŕmte si bielym cukrom zlé črevné baktérie!

Nafukuje Vás dlhodobo? Škvŕka vám v brušku, prelieva sa v nich obsah? Máte kvasinkové infekciu, ktorej sa nemôžete roky zbaviť? Trpíte dg. SIBO? Diagnostikovali vám alebo niekto z vašej rodiny diabetes a neviete si predstaviť život bez sladkého cukru? (U nás v marci mamičke... roky nedokázala odolať zákuskom, sladkostiam, zjedla aj celú bonboniéru!!! Jedla aj tajne, žiaľ mala aj skrýše, kúpila si po ceste...  žiaľ zistili je silnú cukrovku v nemocnici :(() )



Ak vylúčite zo svojho jedálnička biely cukor, zistíte, že nie je za čím smútiť.

Nechápem ako mohli vedci, autori FODMAP diéty zaradiť biely cukor medzi vhodné potraviny, keď toto sladidlo priam vyživuje mrchavé črevné baktérie. A v brušku je to ako v bublajúcim prskajúcom kotli alebo sme skôr ako mega balón, ktorý by akoby už-už mal vybuchnúť... A aj sa tak cítime... Nemôžme sa zapnúť do nohavíc... Nevieme čo si máme/môžme obliecť, aby sme nemali bruško stlačené... Je to veľmi nepríjemný stav. Keď si dávame biely cukor, je to potom začarovaný kruh!!!

Ženie Vás neustále chuť na sladké? Zháňate čokoládu, keksíky...?


Dá sa piecť aj bez nich a zdravšie ;-)


Konzumujeme ho denne, ale neuvedomujeme si, ako si ním ničíme naše zdravie. Volá sa biely cukor a v našej kuchyni má nezastupiteľné miesto. Vedeli ste, že ten sladučký biely prášok je pre naše telo jedom a drogou zároveň?
Cukor je v podstate iba umelá chemikália, ktorá je procesom rafinácie zbavená akýchkoľvek živín, minerálov, či vitamínov. To, čo si dávate do svojho tela v podobe bieleho prášku, alebo kryštálikov, sú iba prázdne kalórie. Najhoršie na rafinovanom cukre je jeho škodlivosť pre ľudský organizmus.

Telo dostáva zabrať
V okamihu, keď ho zjete, dostáva vaše telo šok. V žalúdku sa po jeho konzumácii začína proces kyslenia, aby sa vyrovnalo PH. V tom momente potrebuje naše telo zvýšený príjem vitamínov skupiny B, živín, vlákniny a niektorých minerálov. Biely cukor tiež veľmi zaťažuje naše trávenie a dokonca znehodnocuje prechod zdravej stravy našim organizmom. Spôsobuje celkové prekysľovanie organizmu, čo je veľmi nebezpečné. Nehovoriac o tom, ako ničí našu imunitu. Po viacročnej vysokej konzumácii nám môže zničiť pankreas a spôsobiť v našom tele rozvrat endorkinného systému.

Čo všetko cukor spôsobuje?
V súvislosti s cukrom sa vo vedeckej sfére používa jeho označenie ako silného narkotika.  Cukor môže spôsobovať vaše podráždenie, nervozitu, depresie, agresivitu, nesústredenosť, hyperaktivitu u detí, sklony ku násilnostiam, či nekontrolované emocionálne prejavy.

Vážne poškodenia zdravia spôsobené konzumáciou cukru:

nafukovanie, prelievanie v črevách, SIBO, zhoršenie IBS

poškodenie a vyčerpávanie pankreasu - kto má chronickú pankreatitídu, hrozí mu cukrovka a aj rakovina pankreasu (môj starý otec mal oboje, žiaľ...)
vykrmuje rakovinové bunky (zvyšuje riziko rakoviny žalúdka a pankreasu)
znižuje hladinu dobrého cholesterolu (zvyšuje hodnoty zlého cholesterolu)

praskanie v kĺboch - rôzne druhy osteoartrózy, koxartróza
zapríčiňuje osteoporózu
vznik srdcovo-cievnych ochorení
dentálne problémy
poškodzuje pečeň
vznik cukrovky
problémy so zrakom
prispieva ku vzniku Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby
spôsobuje obezitu a hemoroidy
starnutie pokožky, úbytok kolagénu
žalúdočné vredy a ľadvinové kamene
vznik, alebo zhoršenie akné

autoimunitné ochorenia (psoriáza, Raynaudova choroba a iné)

atopický ekzém


Spôsobuje zvýšenú chorobnosť
Vedci prišli na to, že zvýšená chorobnosť detí, ale aj dospelých v súčasnej dobe, je zapríčinená do veľkej miery aj konzumáciou bieleho rafinovaného cukru. Vedúce organizácie v Európskej únii vážne zvažujú zakázanie pridávania cukru do ovocných džúsov, pretože sme uvedení do nesprávnej domnienky, že pijeme zdravý nápoj, no ten obsahuje škodlivý cukor. Chce tak zároveň apelovať na ľudí, aby začali žiť zdravo a bojovať tak proti zvyšujúcej sa obezite.

Čím cukor nahradiť?


trstinový cukor - je zdravší, ale dajte si pozor na kvalitu, pravý trstinový cukor je drahší ako biely rafinovaný cukor.


kokosový cukor
javorový sirup

ryžový sirup

datlový sirup
stévia

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pozor, nekŕmte si bielym cukrom zlé črevné baktérie!

Nafukuje Vás dlhodobo? Škvŕka vám v brušku, prelieva sa v nich obsah? Máte kvasinkové infekciu, ktorej sa nemôžete roky zbaviť? Trpíte dg. S...